Αλληλεγγύη στον Τάσο Θεοφίλου – Ημέρα δράσης 5/5

Η προκλητική ενέργεια του  αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου, αναδεικνύει τόσο την εκδικητικότητα τμημάτων του δικαστικού μηχανισμού όσο και τη σημασία της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Η υπόθεση Θεοφίλου, αν και δεν είναι μοναδική (βλ. την απόφαση και το παράλληλα εξελισσόμενο εφετείο για την περίπτωση της Ηριάννας και του Περικλή), συμπύκνωσε όλα τα στοιχεία που συγκροτούν το σύγχρονο δόγμα του «Νόμου και της Τάξης»: επιλογή κατηγορούμενου από το «σωρό», χάλκευση στοιχείων, αποσιώπηση μαρτύρων, λήψη δείγματος DNA μέσω βασανισμού, μετατροπή του τεκμηρίου αθωότητας σε τεκμήριο ενοχής και εν γένει χρήση κάθε δυνατού και αδύνατου μέσου, ώστε η σύλληψη να γίνει «αυτοεκπληρούμενη προφητεία»: ο συλληφθείς θα είναι αναγκαστικά και ένοχος.

Το Α’ Πενταμελές Εφετείο τον Ιούλιο του 2017, αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή για τον κόσμο του αγώνα, καθώς ύστερα από πέντε χρόνια στη φυλακή, αποφάσισε την αθώωση του Τάσου Θεοφίλου απολύτως αιτιολογημένα από τις κατηγορίες της σκευωρίας που στήθηκε εις βάρος του. Για να συμβεί αυτό προηγήθηκε ένα πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης και η δράση του ίδιου του Θεοφίλου μέσα από τη φυλακή, αναδεικνύοντας ότι το πεδίο της ποινικής δικαιοσύνης αποτελεί ένα ακόμη πεδίο αγώνα, «καθώς οι επί μέρους αποφάσεις των δικαστηρίων αποκρυσταλλώνουν αλλά και καθορίζουν -στα όρια πάντα που επιβάλλει το ταξικό τους πρόσημο- κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς».

Γνωρίζουμε ότι στο καθεστώς εξαίρεσης, που μέρα με τη μέρα επιχειρούν να εδραιώσουν, η πρακτική της αντίστασης θα πρέπει να φύγει οριστικά από την καθημερινότητα. Η στοχοποίηση μέσω της κατασκευής “ενόχων” και η καταστολή των κοινωνικών αντιστάσεων αποτελεί συστατικό στοιχείο της επίθεσης στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και κεκτημένα και έχει πολλαπλασιαστεί τη περίοδο της οικονομικής κρίσης και της μνημονιακής διαχείρησης.


Ο Θεοφίλου αθωώθηκε από την κοινωνία και η περίπτωση του κατόρθωσε να αντιστρέψει το μήνυμα του τρόμου.

Είναι στο χέρι μας να ενισχύσουμε αυτό το ρήγμα, δείχνοντας πως η αντίσταση δεν είναι παρά η άλλη όψη της αδικίας που βιώνουμε όλες και όλοι μας καθημερινά.

  • Αλληλεγγύη στον αναρχικό- κομμουνιστή Τάσο Θεοφίλου. Καμία ανάκληση της αθωωτικής απόφασης!
  • Ενάντια στο οπλοστάσιο της αντιτρομοκρατικής και του κράτος – Κατάργηση του τρομονόμου 187Α.

Όλες και όλοι το Σάββατο 5/5 στην πορεία αλληλεγγύης (13.00 Θησείο).  

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στο Εφετείο την Παρασκευή 11 Μαΐου, στις 09.00


Ανασύνθεση ΟΝΡΑ

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά

In this article