Αλληλεγγύη στον Πολιτικό Κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα


Την Τετάρτη 30 Μαΐου ο πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας με δύο βασικά αιτήματα: τη χορήγηση τακτικής άδειας και την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο στο δικαίωμα του Συμβουλίου της Φυλακής να χορηγεί άδειες. Αρχικά θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο αγώνας του Δ.Κουφοντίνα, μολονότι έχει ως αφετηρία τη δική του περίπτωση , είναι ένας αγώνας που υπερβαίνει κατά πολύ την προσωπική του υπόθεση. Πρόκειται για έναν αγώνα που έρχεται να αντιπαρατεθεί με το πιο βαθύ και σκοτεινό κομμάτι του κράτους, κομμάτι που συνενώνει δικαστές, στελέχη της αντιτρομοκρατικής, εξωτερικούς παράγοντες και πολιτικές ομάδες.

Το σύστημα αυτό ζήτησε και κέρδισε πριν λίγες μέρες την παραπομπή στο πειθαρχικό και του δεύτερου εισαγγελικού λειτουργού που προέδρευσε στο τριμελές συμβούλιο το οποία χορήγησε τη δεύτερη διήμερη άδεια στο Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και στον εισαγγελέα που είχε επιτρέψει για πρώτη φορά να δοθεί άδεια. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πειθαρχική αυτή διαδικασία έρχεται να τρομοκρατήσει οποιονδήποτε τολμά έστω και αμυδρά να αμφισβητήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του βαθέως κράτους που έχει θέσει ως σταθερό σκοπό του την εκδικητική αντιμετώπιση των πολιτικών κρατουμένων , αντιμετώπιση μη δεσμευόμενη και από τους ίδιους τους κανόνες του αστικού δικαίου. Η επιθετικότητα με την οποία αντιμετωπίζει το βαθύ κράτος και οι τρομομηχανισμοί τους πολιτικούς κρατούμενους δεν εξαντλείται στην περίπτωση του Δ.Κουφοντίνα αλλά τον τελευταίο καιρό έχει στραφεί και σε άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό το στόχαστρό τους. Οι περιπτώσεις της Ηριάννας, του Τ.Θεοφίλου και του Β.Δημάκη είναι μόνο μερικές από αυτές, στις οποίες μηχανισμοί της αντιτρομοκρατικής, ανώτατοι δικαστικοί και εξωτερικοί παράγοντες, υπό την ιδεολογική και πολιτική κάλυψη διαφόρων ΜΜΕ και κομμάτων, παλεύουν με κάθε μέσο να τους στερήσουν τα δικαιώματά τους.

Απέναντι σε ένα τέτοιο σκηνικό τρομοϋστερίας και περιστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών , ο αγώνας του Δ.Κουφοντίνα δεν αφορά μόνο τον ίδιο αλλά συνολικά οποιονδήποτε αγωνίζεται για περισσότερες ελευθερίες. Άλλωστε δεν ζητά μόνο τη χορήγηση της δικής του άδειας αλλά αντιθέτως θέτει ένα ευρύτερο δικαιοπολιτικό αίτημα, τη κατάργηση του εισαγγελικού βέτο στις αποφάσεις του Συμβουλίου της φυλακής. Αναφορικά με τη μη κατάργηση του, φέρει τεράστια ευθύνη η ίδια η κυβέρνηση του Σύριζα, που όχι μόνο δεν το κατήργησε παρά τις προγενέστερες διακηρύξεις της, αλλά αντιθέτως φαίνεται να ανέχεται τους εγχώριους αυτούς μηχανισμούς αλλά και να αποκτά στενότερες σχέσεις με τον αμερικάνικο παράγοντα, αρκετά υπεύθυνο τα τελευταία χρόνια για την περιστολή των δικαιωμάτων των φυλακισμένων της 17Ν.

Σε έναν τέτοιο δίκαιο αλλά και δύσκολο αγώνα, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταθούμε αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα του Δ.Κουφοντίνα. Να βοηθήσουμε ώστε τα μηνύματα αυτού του αγώνα να προσπεράσουν την τρομοϋστερία των καναλιών και γίνουν κτήμα κάθε ανθρώπου που ενδιαφέρεται για περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία. Ως έκφραση αλληλεγγύης, συμμετέχουμε το Σάββατο στις 13:00 σε συγκέντρωση στο Μοναστηράκι για τη διεξαγωγή πορείας υπέρ των αιτημάτων και του αγώνα του Δημήτρη Κουφουντίνα.

Ανασύνθεση-Ονρα

In this article