Ανακοίνωση για τις 25/11 ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Αν και οι παγκόσμιες μέρες για κάποιο θέμα μπορούν να εκληφθούν ως ένας τρόπος στιγμιαίας ορατότητας ζητημάτων που πολλές φορές αποτελούν κοινωνικά ταμπού, για εμάς είναι μία αφορμή να οξύνουμε το λόγο μας και να δημιουργήσουμε αναπαραστάσεις, οι οποίες  αποτελούν καθημερινό διακύβευμα στον πολιτικό μας λόγο και πρακτική.

Βία. Μία λέξη με ποικίλες εκφάνσεις και μορφές. Η βία παράγεται και αναπαράγεται μέσω της πατριαρχίας διαχρονικά. Οι ποικίλες μορφές της σχετίζονται με την ανάπτυξη και την πολλαπλότητα των ταυτοτήτων και των σχέσεων που αυτές δημιουργούν. Η βία υπάρχει παντού στην καθημερινότητά μας, πολλώ δε μάλλον σε μια εποχή εντεινόμενης κρίσης, όπου οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται. Βία είναι οτιδήποτε μας περιορίζει, από το πιο μικρό που ίσως να μην του δίνουμε πλέον σημασία λόγω της λειτουργίας της έξεως, μέχρι το πιο μεγάλο και ορατό.

Όλες μας σε κάποια στιγμή της ζωής μας είναι σίγουρο πως θα δεχτούμε βία στον έναν ή στον άλλο βαθμό. Και θα τη δεχτούμε αν όχι μόνο γιατί είμαστε έμφυλα υποκείμενα, αλλά γιατί μέσα στις πολλές μας ταυτότητες είμαστε και έμφυλα υποκείμενα. Και όπως είναι πολύμορφη και ποικίλη η βία, την ίδια ποικιλότητα έχει και ο χώρος μέσα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί. Τη συναντάμε σε όλες μας τις πλευρές της κοινωνικότητάς μας. Τη δεχόμαστε από τον πατέρα, το σύζυγο, τον αδερφό μέχρι τον εργοδότη  και τον προϊστάμενο . Μπορούμε να τη βιώσουμε από το συμμαθητή μέχρι το συνάδελφο, και από το συναγωνιστή μέχρι το σερβιτόρο σε ένα μαγαζί, όπως επίσης και από τα διάφορα είδη του κρατικού μηχανισμού.  Υπάρχει όπου μπορούμε να αναπτυχθούμε και να δημιουργήσουμε σχέσεις και αναπαράγεται εκεί όπου αναπαράγονται και όλα τα άλλα κοινωνικά φαινόμενα, με λίγα λόγια παντού!

Εμείς σε αυτό απαντάμε με τα εργαλεία του γυναικείου λόγου. Το σύνθημα που κυριαρχεί και συμπυκνώνει το βασικό αίτημα των γυναικείων χειραφετητικών κινημάτων είναι «Το Προσωπικό είναι Πολιτικό». Στη βάση αυτού, ό,τι συμβαίνει στο πλαίσιο των λεγόμενων διαπροσωπικών σχέσεων σχετίζεται ευθέως με την κοινωνική  και πολιτική πρακτική στο λεγόμενο δημόσιο χώρο, αν και για εμάς αυτές οι δύο σφαίρες είναι σε διαπλοκή μεταξύ τους. Ταυτοχρόνως, αυτό το σύνθημα περιγράφει το δικαίωμα στην ορατότητα και συνεπώς στο δημόσιο λόγο. Τα περιστατικά έμφυλης βίας τον τελευταίο καιρό έρχονται όλο και περισσότερο στην επιφάνεια, ενώ συνάμα παρατηρούνται τιμωρητικές ποινές στα έμφυλα υποκείμενα που προσπάθησαν να αντισταθούν σε όποιον τους ασκούσε βία. Αυτή είναι μία από τις όψεις της πατριαρχίας που αναπαράγεται δια μέσου των κρατικών μηχανισμών.

Για την άρση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο,

για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των σωμάτων μας,

ενάντια στην έμφυλη βία και την τρανσφοβία

όλες στην πορεία το Σάββατο στις 25/11 στις 12 μμ στην Καπνικαρέα!

In this article