Ένα-πολλά χρόνια City Plaza

Στις 22 Απριλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την μέρα που ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza ξεκίνησε την λειτουργία του. Μέσα σε αυτό το διάστημα, κατόρθωσε να γίνει ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα αυτοοργάνωσης προσφύγων, ντόπιων και διεθνών αλληλέγγυων δημιουργώντας τους όρους για αξιοπρεπή διαβίωση, πέρα από την κυρίαρχη κρατική πρακτική των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Το City Plaza κατόρθωσε να λειτουργήσει με όρους κοινότητας, έχοντας ως πυρήνα του τη δημοκρατία και το σεβασμό προς το διαφορετικό, αποτελώντας ένα εγχείρημα με σημαντική κοινωνική γείωση και αποδοχή.

Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, που η αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης -από την συνυπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μέχρι την εκκένωση χώρων που φιλοξενούσαν πρόσφυγες- έχει αποκτήσει χαρακτήρα στρατηγικής επιλογής, το City Plaza υπήρξε κέντρο αγώνα και αντίστασης.

Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα, μαζί με άλλες καταλήψεις, έχει μπει στο στόχαστρο του πολιτικού προϊσταμένου της Αστυνομίας Τόσκα, ο οποίος εκφράζοντας τη βούληση της κυβέρνησης προειδοποιεί για εκκενώσεις. Και το κλίμα αυτό ενισχύεται από μια συντεταγμένη προσπάθεια συκοφάντησης του εγχειρήματος, που ξεκινάει απ’ τα παραληρήματα της ιδιοκτήτριας του μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου, αλλά αγκαλιάζεται κι απ’ τον κιτρινισμό διαφόρων καλοθελητών για τους οποίους οι ριζοσπαστικές πολιτικές πρακτικές και η ανιδιοτέλεια αποτελούν -στην καλύτερη περίπτωση- εικόνες που εξαντλούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν είμαστε διατεθειμέν@ να κάνουμε ούτε βήμα πίσω, θα υπερασπιστούμε τον χώρο όπου –μαζί με άλλους- έγινε πράξη η αλληλεγγύη, τον χώρο που αποτελεί μια διαρκή υπενθύμιση πως μπορούμε να ζήσουμε από κοινού, πέρα από κράτος και ΜΚΟ.

Καλούμε λοιπόν σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο λειτουργίας του City-Plaza (21-22 Aπριλίου).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2ΗΜΕΡΟΥ
Τα έσοδα θα διατεθούν στους απολυμένους εργαζομένους του City Plaza που διεκδικούν τα χρήματά τους από το 2010.

In this article