Ενάντια στο τέρας της διπλανής πόρτας

Δεν θα σωπάσουμε μπροστά στο έγκλημα. Θα αγωνιστούμε για τη ζωή.


Σε κάθε κοινωνία υπήρχαν πάντα δύο κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που υποτάσσονταν στους ισχυρούς από ένα μείγμα φόβου και θαυμασμού και ξέσπαγαν στους πιο αδύναμους, και αυτοί που εξεγείρονταν μπροστά στην αδικία και τις διακρίσεις, με αξίες τους την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός και το στίγμα του «επικίνδυνου και παραβατικού» που συνοδεύει κοινωνικές ομάδες όπως οι τοξικοεξαρτημένοι, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οι εργάτριες σεξ, οι μετανάστες δημιουργούν μία σειρά από αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Στερώντας το δικαίωμα στην ζωή, στη περίθαλψη και στην αξιοπρέπεια, το κράτος και η παθητική στάση της κοινωνίας οδηγούν συχνά τους ανθρώπους αυτούς στο να ρισκάρουν τις ζωές τους για λίγα ευρώ και για δόσεις. Να ρισκάρουν τις ζωές τους, όντας αντιμέτωποι σε κάθε τους πράξη, με όσους πάντα κυνηγούν τους «άλλους», με όσους η υπεράσπιση της ιδιοκτησίας μπορεί να τους οδηγήσει μέχρι στο σημείο της αυτοδικίας και της δολοφονίας

Ο ΛΟΑΤΚΙ αγωνιστής Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε άγρια, μέρα μεσημέρι σε κοινή θέα, γιατί ήταν άνθρωπος της αλληλεγγύης, ήταν απ’ τους πιο αδύναμους και κάποιοι φοβισμένοι απάνθρωποι βρήκαν την ευκαιρία να ξεσπάσουν πάνω του.

Ας μην μας πουν καμιά δικαιολογία λοιπόν. Κανένα έγκλημα δεν τιμωρείται με θάνατο, πόσο μάλλον μια απόπειρα ληστείας. Οι δολοφόνοι στέρησαν από τον Ζακ Κωστόπουλο κάτι απείρως πιο πολύτιμο από τα κοσμήματα και το χρυσό: το δικαίωμα στη ζωή και το όνειρο.

Και το κράτος; Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ισχυρών, στελεχωμένο κυρίως από άλλους φοβισμένους απάνθρωπους, κάνει τα στραβά μάτια στο εμπόριο ναρκωτικών για να λαδωθεί, να πολιορκήσει τον κόσμο που αντιστέκεται και να στρώσει το παιχνίδι του real-estate και των “επενδύσεων” για τους ισχυρούς. Αφήνει τους τοξικοεξαρτημένους αβοήθητους, βορά στις μαφίες και τα ξεσπάσματα των “νοικοκυραίων”. Στέκεται απαθής θεατής μπροστά στο λιντσάρισμα, αφήνει ανενόχλητους τους θύτες, συλλαμβάνει το ετοιμοθάνατο θύμα, και διασπείρει ψέματα σε πρόθυμους δημοσιογράφους. Φλερτάρει όλο και πιο έντονα με το φασισμό.

Γι’ αυτά και για πολλά άλλα θα αγωνιστούμε εναντίον τους. Για το δικαίωμα στην εργασία, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, το λάθος τη δικαιοσύνη. Για το δικαίωμα στη ζωή.

In this article