Η γραβάτα σας δεν θα γίνει η θηλιά μας!

Μετά και το χθεσινό Eurogroup επισφραγίσθηκε επίσημα ότι η τυπική ολοκλήρωση τον ερχόμενο Αύγουστο του προγράμματος που έγινε γνωστό ως 3ο Μνημόνιο και επισφράγισε τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, θα σημάνει κάποιου είδους βελτίωση για τις ζωές μας.

Αντίθετα, η χθεσινή συμφωνία εξέπεμψε καθαρότατα πλέον ότι το δόγμα της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων θα συνεχίσει υποχρεωτικά να εφαρμόζεται στην Ελλάδα για τις πολλές επόμενες δεκαετίες.

Και αυτό γιατί μετά την τυπική «έξοδο» από το πρόγραμμα προβλέπονται πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2,2% έως το 2060 (!!!) και ούτε ένα ευρώ διαγραφής του χρέους, απλώς επιμήκυνση της αποπληρωμής του.

Επιπλέον, ήδη έχουν συμφωνηθεί η περαιτέρω μείωση των συντάξεων το 2019, η μεγάλη μείωση του αφορολόγητου από το 2020 και η ιδιωτικοποίηση μεγάλου αριθμού δημόσιων επιχειρήσεων όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Αντιθέτως, προβλέπεται ενδεχόμενη μείωση του φόρου των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αλλά ακόμα κι αν δεν εφαρμοστούν άμεσα τα παραπάνω μέτρα, το χρέος θα συνεχίσει να υφίσταται σε δυσθεώρητα ύψη, αφού συνεχώς θα προκύπτουν νέες ανάγκες δανεισμού για την αποπληρωμή προηγούμενων δανείων, και ο φαύλος κύκλος της ήδη επιβεβλημένης λιτότητας αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων που θα έρθουν εφαρμοστούν πάνω στα αποκαΐδια της μνημονιακής 8ετίας.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν μόνο στόχο να αποπροσανατολίσουν από αυτό που έχουν ετοιμάσει για τους εργαζόμενους και τη νεολαία: τη μακρόχρονη λιτότητα, τη λειτουργία της οικονομίας ως μηχανισμό παραγωγής πλεονασμάτων για την αποπληρωμή προηγούμενων δανείων και ότι το μόνο που κατάφεραν είναι απλά να μετακυλήσουν την υποχρέωση αποπληρωμής του χρέους στις πολλές επόμενες γενεές.

Απέναντι στη προσπάθεια της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ να ορίσουν τις ζωές μας για τα πολλά επόμενα χρόνια με την υποχρέωση αποπληρωμής ενός λογιστικού μεγέθους, του χρέους, που δε δημιουργήσαμε, απαντάμε ότι η μόνη μας υποχρέωση είναι η συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής και η χάραξη μιας άλλης πολιτικής με γνώμονα τις ανάγκες των πολλών, την κατοχύρωση μιας ζωής με αξιοπρέπεια και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Δε θα αφήσουμε να εμπεδωθεί η φτωχοποίησή μας!

Δε θα αφήσουμε τη γενιά μας και τις επόμενες γενιές να ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες- η ρήξη με ένα τέτοιο μέλλον είναι το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε!

Δε θα γίνει η «γραβάτα» σας η θηλιά μας!

In this article