Να ανοίξουν τα σύνορα, να ζήσουν οι άνθρωποι!

Ανακοίνωση ΟΝΡΑ για την πορεία στην Γερμανική πρεσβεία, για το ζήτημα των οικογενειακών επανενώσεων των προσφύγων.

 

Από την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 14 πρόσφυγες πολέμου, 7 γυναίκες και 7 άνδρες, βρίσκονται σε απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες τον εμπαιγμό της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίες μπλοκάρουν το δικαίωμά τους στην επανένωση με τις οικογένειές τους στην Γερμανία. Πάνω από 4.000 πρόσφυγες έχουν γίνει έρμαια υπόγειων και παράνομων συμφωνιών μεταξύ των υπουργών μεταναστευτικής πολιτικής Ελλάδας και Γερμανίας, ορίζοντας ένα μηνιαίο πλαφόν στις οικογενειακές επανενώσεις, καταστρατηγώντας τις οδηγίες που ορίζουν ότι η διαδικασία της επανένωσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών, αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες ως απογυμνωμένους απ’ την ανθρώπινη ουσία τους, απ’ τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Οι μεθοδεύσεις αυτές και οι διοικητικοί εμπαιγμοί έρχονται ως συνέχεια της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που ποινικοποιεί την προσφυγιά, τσαλαπατάει δικαιώματα και θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές προσφύγων.

Οι άνθρωποι αυτοί βάζουν μπροστά τα σώματά τους καταφεύγοντας στο σκληρό και ύστατο μέσο πάλης της απεργίας πείνας για να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Διεκδικούν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, διεκδικούν να τελειώσει ο εμπαιγμός και να οριστούν συγκεκριμένες άμεσες ημερομηνίες για τη μεταβίβασή τους στη Γερμανία. Διεκδικούν να μην γίνονται οι ζωές τους κομμάτι των παιχνιδιών των από πάνω. Πολύ περισσότερο σε μια εποχή όπου η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ τείνει να θεωρεί τις ζωές των προσφύγων και των μεταναστών ως ανάξιες να βιωθούν με αξιοπρέπεια και ελευθερία, η απεργία πείνας των 14 είναι μια υπενθύμιση ότι ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες δεν πρόκειται έτσι εύκολα να αποδεχτούμε τα σχέδια που αυτοί κάνουν για τις δικές μας ζωές.

Χρέος μας να δώσουμε ζωή στο κίνημα αλληλεγγύης που οικοδομείται γύρω από τους απεργούς πείνας. Παλεύουμε για την νίκη των απεργών, παλεύουμε δημιουργώντας δεσμούς αλληλεγγύης για τους κοινούς αγώνες που έχουμε να δώσουμε στο μέλλον για ανοιχτά σύνορα και ελευθερία μετακίνησης, για δικαιώματα, στέγη και εργασία, για αξιοπρέπεια και ισότητα. Η νίκη των 14 είναι και δική μας υπόθεση.

Όλ@ στην πορεία προς τη Γερμανική Πρεσβεία την Τετάρτη 8/11, με προσυγκέντρωση στις 12:00 στην πλατεία Συντάγματος.

Ενώνουμε τις φωνές μας με τα υπόλοιπα μέλη των προσφυγικών οικογενειών στην Γερμανία που καλούν σε διαμαρτυρία την ίδια μέρα και ώρα.

In this article