Να σταματήσουν οι απελάσεις, να μπλοκάρουμε τη συμφωνία της ντροπής

H εφαρμογή της συμφωνίας ντροπής Ε.Ε-Τουρκίας ξεκίνησε σήμερα με τις πρώτες απελάσεις προσφύγων από τη Λέσβο. Συγκεκριμένα, το λιμάνι της Λέσβου θυμίζει εμπόλεμη ζώνη με την ισχυρή παρουσία στρατού και αστυνομίας καθώς και την απαγόρευση εισόδου σε αλληλέγγυους/ες, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται οι απελάσεις από τις αρχές.

Ανάλογου τύπου “επιχειρήσεις” θα αποτελούν από εδώ και στο εξής καθημερινή πρακτική, δεδομένης της ακροδεξιάς τοποθέτησης της Ε.Ε. και των εθνικών κρατών που την απαρτίζουν. Η προαναφερθείσα συμφωνία αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα αποσιωπώντας το γεγονός ότι το καταπιεστικό καθεστώς Ερντογάν διεξάγει πόλεμο σε Κούρδους, ακτιβιστές και αντιφρονούντες, εκτρέφοντας συνάμα θρησκευτικό φανατισμό. Παράλληλα, η εξατομίκευση των διαδικασιών και των αιτημάτων ασύλου καταργεί στην πράξη τις διεθνείς σχετικές συνθήκες (λ.χ. της Γενεύης), εισάγοντας τον όρο “παράτυποι” μετανάστες και το μέτρο επαναπροωθήσεων 1 προς 1 μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. Αυτές οι αποφάσεις εφαρμόζονται σε ανθρώπους που μετακινούνται σε άκρως άθλιες και επικίνδυνες για την ίδια τους τη ζωή συνθήκες, με μοναδική ελπίδα τη διασφάλιση του δικαιώματος τους στην ζωή ενάντια στη φρίκη του πολέμου.

Η Ε.Ε για μια ακόμη φορά δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι μια καταπιεστική δομή, δημιουργημένη μόνο για να εξυπηρετεί και να επιβάλλει την όξυνση της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας με κάθε κόστος . Και ξεχνάει γρήγορα. Οι διεθνείς συνθήκες που καταπατούνται δεν θα έπρεπε να εφαρμόζονται  μόνο σε ένα πλαίσιο κανονικότητας, αλλά να λειτουργούν ως διασφάλιση ότι οι κατατρεγμένοι-ες αυτής της γης δεν θα βιώνουν τον θάνατο και τον διωγμό χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς.

Αλλά για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε εμπρός στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης από τις ακραίες και μισαλλόδοξες φωνές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι άμοιρη ευθυνών σε αυτή τη κατάσταση. Η διαιώνιση της πολιτικής κλειστών συνόρων και η αυξανόμενη στρατιωτικοποιήση τους, τα κέντρα “φιλοξενίας”, με τις κάκιστες συνθήκες διαβίωσης, η πλήρης σύμπνοια με τις αποφάσεις της ΕΕ, μαρτυρούν μια πραγματικότητα πολύ μακριά από το ανθρωπιστικό προσωπείο που προβάλει η κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτά, η ριζοσπαστική αριστερά οφείλει να κλιμακώσει την εμπλοκή της στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και να αναδείξει τα αιτήματα των κοινωνιών που στέκονται στο πλευρό των προσφύγων ενάντια στις διαρκώς αυξανόμενες ξενοφοβικές φωνές (βλ. Άνοδος ακροδεξιάς σε Γερμανία, Γαλλία). Να ορθώσει, δηλαδή, το διαρκές και πάγιο αίτημα για ανοιχτά σύνορα, ανεμπόδιστη μετακίνηση, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ένταξης, εργασίας και δικαιώματα για όλους τους πρόσφυγες, οικονομικούς και πολιτικούς.

Στον αγώνα αυτό, οφείλουμε να αρθρώσουμε την αντίσταση μας στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να εμποδίσουμε στη πράξη τις απελάσεις, όπως και όπου χρειάζεται, προτάσσοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη και διεκδίκηση.

Στα πλαίσια αυτά, καλούμε στη προσφυγική διαδήλωση το Σάββατο 9 Απριλίου στις 2 μμ από τη πλατεία Βικτώριας, για να ενώσουμε τις φωνές μας μαζί και δίπλα με τους πρόσφυγες:

Να ανοίξουν τα σύνορα, να σταματήσουν οι απελάσεις, να ζήσουν οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια!

Ανασύνθεση- Οργάνωση Νεολαίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς

In this article