Δέκα χρόνια μετά στον δρόμο του Δεκέμβρη βαδίζουμε ξανά! – Κάλεσμα για τη μαθητική πορεία μνήμης 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη

Αποτέλεσμα εικόνας για 6 δεκεμβρη 2008

Μαθήτρια/Μαθητή,

Φέτος στις 6 Δεκέμβρη συμπληρώνονται δέκα χρόνια από εκείνη την νύχτα που οι δείκτες των ρολογιών πάγωσαν την στιγμή που ο ειδικός φρουρός E. Κορκονέας δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Τα όσα ακολούθησαν σημάδεψαν μία ολόκληρη γενιά. Στην πρώτη γραμμή της εξέγερσης βρέθηκε η νεολαία και κυρίως οι μαθητές και οι μαθήτριες, αυτή η σιωπηρή κοινωνική κατηγορία, που ξεκινούσαν (και ξεκινάνε) την μέρα τους στις 7 η ώρα το πρωί για να γυρίσουν εξουθενωμένοι και εξουθενωμένες στα σπίτια τους ακόμη και μετά από 15 ώρες. Ο Α. Γρηγορόπουλος ήταν ένας από αυτούς, στη θέση του θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε μαθητής ή μαθήτρια και αυτό το ένιωσαν και εξεγέρθηκαν.

Τα χρόνια που ακολούθησαν Κράτος και ΜΜΕ επιχείρησαν να ταυτίσουν την εξέγερση με κάτι καταστροφικό. Όμως η μνήμη είναι όπλο και δεν μπορούν να μας το πάρουν, αυτή η εμπειρία γέννησε μια γενιά που πρωταγωνίστησε και πρωταγωνιστεί σε κάθε κίνημα και σε κάθε μάχη για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Εκείνες τις μέρες του 2008 αλλάξαν συνειδήσεις, τα σχολεία ήταν πιο ανοιχτά από ποτέ, μαθητές και μαθήτριες, γονείς, καθηγητές και καθηγήτριες βρέθηκαν να συμμετέχουν σε δημοκρατικές, ανοιχτές διαδικασίες τις οποίες φιλοξενούσαν τα σχολεία. Αυτή την εικόνα αντίκριζε κανείς και στα πανεπιστήμια και σε κάθε κοινωνικό χώρο. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ένα πράγμα ήταν και παραμένει σαφές το εξής: το Κράτος δολοφονεί.

Ο Α. Γρηγορόπουλος δεν ήταν ο πρώτος και η πρόσφατη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου απέδειξε ότι δεν ήταν και ο τελευταίος/-α. Είχαν προηγηθεί οι δολοφονίες των Ι. Κουμή και Σ. Κανελλοπούλου (1980), του Μ. Καλτεζά (επίσης 15χρονου μαθητή το 1985) και του Ν. Σακελλίων (2008). Σημειώνουμε ότι οι δολοφόνοι του τελευταίου απαλλάχτηκαν πλήρως των κατηγοριών τους γιατί το Κράτος εκτός από το να σκοτώνει ξέρει και να ξεπλένει τους δολοφόνους του.

Σήμερα δυστυχώς η εικόνα σε αρκετά σχολεία της χώρας είναι αποκαρδιωτική. Η αρρώστια του εθνικισμού τα έχει μολύνει και μετράμε αρκετές καταλήψεις με πλαίσιο την ελληνικότητα της Μακεδονίας και της Β. Ηπείρου. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις εμπλοκής ακροδεξιών φασιστικών οργανώσεων και της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Μαθητές και Μαθήτριες που στέκονται απέναντι σε αυτές τις καταλήψεις έχουν καταγγείλει απειλές και ξυλοδαρμούς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα ίδια ΜΜΕ και οι ίδιοι πολιτικοί χώροι που είχαν σταθεί απέναντι στις μαθητικές κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 2008  βρίσκονται τώρα στο πλευρό των εθνικιστικών καταλήψεων.

Δέκα χρόνια πέρασαν και όμως είναι σαν χθες. Οφείλουμε να κάνουμε τις φετινές κινητοποιήσεις εφαλτήριο για μία δυναμική αντεπίθεση απέναντι στον εθνικισμό και την ακροδεξιά μέσα σε κάθε σχολείο και σε κάθε γειτονιά. Για αυτό το λόγο να βρεθούμε όλες και όλοι στο δρόμο να φωνάξουμε ότι η μνήμη είναι ζωντανή και ο εθνικισμός και ο φασισμός δεν θα βρουν καμία σπιθαμή γης ποτέ και πουθενά!

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ!

Την Πέμπτη 6 Δεκέμβρη όλες και όλοι στη μαθητική συγκέντρωση στις 12:00μμ στα Προπύλαια.

Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ

In this article