Η αλληλεγγύη είναι το ισχυρότερο όπλο για να συντρίψουμε το ρατσιστικό μίσος

Στις 24 Αυγούστου, τις πρώτες πρωινές ώρες, πραγματοποιήθηκε εμπρηστική επίθεση στην κατάληψη στέγης προσφύγων και μεταναστών Νοταρά 26. Πρόκειται για μια δολοφονική επίθεση με μολότοφ και γκαζάκια, που θα μπορούσε να έχει την κατάληξη αυτή αν δεν υπήρχαν τα οξυμένα αντανακλαστικά ενοίκων και αλληλέγγυων που κατάφεραν να εκκενώσουν άμεσα το κτίριο. Είναι σίγουρα μια τρομοκρατική ενέργεια που θέλησε να σπείρει τον φόβο σε πρόσφυγες, μετανάστες-ριες και αλληλέγγυους-ες, μάταια βέβαια γιατί η φωτιά της αντίστασης και της δημιουργίας για ελευθερία και χειραφέτηση είναι σίγουρα ισχυρότερη. Δε μας φοβίζουν, λοιπόν, μας εξοργίζουν και μας πεισμώνουν.

Η Νοταρά 26 αποτελεί την πρώτη κατάληψη στέγης στην Αθήνα, που έχει φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στον σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας της, με πλούσιο πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Στην πολύμηνη δράση της κατάφερε αφενός να απαντήσει στο υλικό πρόβλημα εγκατάστασης των προσφύγων στον αστικό ιστό (την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση όρθωνε συρματοπλέγματα και τείχη στο εσωτερικό της) και αφετέρου να προσδώσει έναν πιο δημιουργικό χαρακτήρα στις κινηματικές αντιστάσεις απέναντι στην ρατσιστική καπιταλιστική βαρβαρότητα των καιρών. Ακριβώς για αυτό το λόγο ο συμβολισμός αυτής της φασιστικής επίθεσης σε μία από τις πρώτες καταλήψεις στέγης της Αθήνας -στην καρδιά των Εξαρχείων- είναι αμείλικτος!

Εν μέσω αυτής της κατάστασης δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τις πολιτικές ευθύνες και την ηθική αυτουργία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία –σε αγαστή συνεργασία φυσικά με την εκκλησία- στοχευμένα επιδίωξε τις βίαιες εκκενώσεις των καταλήψεων στέγης στην Θεσσαλονίκη ολοκληρώνοντας τον κύκλο της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής της (αποδοχής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, διατήρηση και ενίσχυση των στρατοπέδων συγκέντρωσης κλπ), στοχοποιώντας με αυτό τον τρόπο το πολύμορφο αντιρατσιστικό κίνημα και τους τρόπους που αυτό οργανώνει τον αγώνα του. Αυτό το πλέγμα πολιτικών, λοιπόν, μαζί με την αντιδραστικότητα των τοπικών δήμων που στοχοποιούν χώρους αλληλεγγύης, έδωσαν τροφή και χώρο για την όποια φασιστική ομάδα να βγει απ’ την τρύπα της και να χτυπήσει όπως ξέρει: νύχτα, θρασύδειλα και μαφιόζικα.

Σε ότι μας αφορά ως κίνημα αλληλεγγύης δεν θα σταματήσουμε να στεκόμαστε ολόψυχα στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών-ριών και να παλεύουμε ενάντια στο φασιστικό ρατσιστικό μίσος. Ο κόσμος του αγώνα και της αλληλεγγύης δεν φοβήθηκε τις μπουλντόζες της εκκλησίας και την αστυνομική βία τότε, δεν πρόκειται να τον φοβίσουν δειλές εμπρηστικές επιθέσεις τώρα. Η αλληλεγγύη μας είναι πιο δυνατή, έχει ισχυρά κοινωνικά ερείσματα και θα συντρίψει τους εχθρούς της ελευθερίας. Ζούμε μαζί, παλεύουμε μαζί και θα νικήσουμε μαζί!

Καλούμε στην πορεία την Δευτέρα 29/8 στις 18:00 στα Προπύλαια όπου οι καταλήψεις στέγης και το κίνημα αλληλεγγύης, από κοινού ντόπιοι-ες και πρόσφυγες/μετανάστες-ριες, θα δώσουμε την δική μας δυναμική απάντηση

In this article